poniedziałek, 22 lutego 2016

Śnieżny tort kokosowy

Dobry wieczór!
Po weekendowej "dostawie" świeżego śniegu może macie ochotę pozostać w tym nastroju? Tym razem chciałabym zaprosić was na śnieżny tort kokosowy. Wygląda tak:




Czyż nie wygląda, jak zrobiony ze śniegu?

Na formę o średnicy 28 cm:
ciasto:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
450 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka. Zmiksować z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać z ciastem. Przełożyc do natłuszczonej foremki, piec w temperaturze 180st. C ok. 35 minut. Wystudzic i przekroić na 3 blaty.

krem:
800 ml mleka
2 budyniu waniliowego
6 lyżek cukru
250 g masła
Budyń ugotować na mleku wymieszanym z cukrem, wystudzić. Masło utrzec mikserem i stopniwo ucierając dodawac po łyżce budyń. Przygotowanym kremem przełozyc blaty ciasta.

dekoracja toru:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Przybrac w dowolny sposób. Wierzch i boki obsypać wiórkami kokosowymi.

Pyszny prawda?

Życzymy wam równie pysznej zabawy w naszym wyzwaniu "Zrobione z mamą- zabawy na śniegu" :)


Pozdrawiam!
Ela (karto_flana)

1 komentarz: