środa, 7 marca 2018

Sezonowe Mamy - obiadowe dania bezmięsne

Jak zapewne Wam wszystkim dobrze wiadomo nadmiar mięsa w diecie jest niewskazany. 
Warto sięgać po białe mięso takie jak: królik, kurczak, indyk i cielęcina (ze sprawdzonego źródła), gdyż zawiera mniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Znalazłam informację, że w/w należy jeść nie częściej niż 3 razy w tygodniu natomiast mięso czerwone : wieprzowinę, baraninę, wołowinę, kaczkę czy gęś raz na dwa tygodnie wobec tego zastanówmy się, co ciekawego, smacznego i treściwego można przygotować bez mięsa. 

Etoile proponuje:

Wielkopolska gzika:

Kostka półtłustego twarogu, 
Jogurt naturalny bądź śmietana,  
Cebula lub szczypior, 
Pieprz, sól 
Ziemniaki


Ser mieszamy z jogurtem lub śmietaną, przyprawiamy, dodajemy szczypiorek bądź cebulę. Ziemniaki powinny być gotowane w mundurkach. Podajemy z kawałkiem masła:)


Kasza z warzywami w sosie chińskim
Mieszkanka warzyw chińskich
przyprawy : pieprz, sól, imbir, kurkuma. 

Warzywa podsmażamy na patelni, gdy będą miękkie przyprawiamy wg uznania, podlewamy bulionem i zaklepujemy.

Makaron w sosie warzywno - serowym:

-pół kg pieczarek, 
- 2 cukinie, 
- papryka, 
-2 cebule, 
-przyprawy, 
2 serki topione. 

Warzywa kroimy i podsmażamy. Przyprawiamy wg uznania, Gdy cukinie się rozgotuje, dodajemy bulion i dwa serki topione mieszamy by się rozpuścił. Jeśli potrzeba można jeszcze zaklepać wodą z mąką. 

Pieczone ziemniaki z jajkiem sadzonym

Sos pieczarkowy z pyzami i ogórkiem konserwowym:


tynka proponuje pyszne, bardzo sycące naleśniki ze szpinakiem, fetą i serem żółtym
Usmażyć naleśniki (każdy ma swój sprawdzony przepis, nie bójcie się eksperymentować z rodzajem mąki. Szpinak (opakowanie mrożonych liści ok 25 dkg) poddusić, doprawić czosnkiem. Nie trzeba solić, bo do farszu dodamy słoną fetę.
Na naleśnik nakładamy szpinak, fetę. zawijamy. Czynność powtarzamy z kolejnymi. Układamy naleśniki na patelni z odrobiną klarowanego masła, posypujemy odrobiną sera żółtego, przykrywamy patelnię pokrywą aby ser się rozpuścił. Ponieważ szpinak i sery to połączenie dość "mdłe" moje naleśniki "posypałam" drobno posiekaną świeżą czerwoną papryką i ogórkiem.
Danie bardzo sycące. Można też podać z jogurtowym sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, ewentualnie szczypta soli)



Ziemniaczane kotleciki z fasolką szparagową i sałatą ze śmietaną.
Inspiracja na kotleciki ziemniaczane stąd<klik> u mnie bez kurkumy, curry i czosnku.
A gdy zostało ich jeszcze sporo, dzieciaki zajadały na kolację z jogurtem naturalnym.


a'la nuggetsy z cieciorki, zainspirowane tym przepisem <klik>
Podałam je z ryżem, sałatą z pieczonym burakiem i prażonym słonecznikiem oraz domowym keczupem z cukinii oraz sosem słodko-ostrym (dostępny w sklepie na stoiskach z orientalnymi produktami):






AsiaB proponuje kluski śląskie


Na trzy części ziemniaków dodajemy jedną część mąki kartoflanej i jedno jajko. Dobrze jest też dać suszonej smażonej cebuli, bądź zwykłej smażonej cebuli (drobno posiekanej). Przyprawiamy do smaku. Formujemy dość małe zgrabne kuleczki, odrobinę spłaszczamy i na środku robimy palcem wgłębienie. Wrzucamy do posolonej gotującej się wody i gotujemy przez kilka minut (odkąd się zagotują). Po wyłączeniu, zostawiamy w wodzie przykryte na 4 - 5 minut (będą zdecydowanie lepsze:)). Należy pamiętać o proporcjach 3(ziemniaki):1(mąka kartoflana), bo wtedy wychodzą najlepsze. Podajemy z podsmażoną cebulką lub słoninką, albo  z różnego rodzaju sosami.

karto_flana usmażyła ziemniaczane kotleciki, które podała z sosem pomidorowym


Dla 4 osób:
400 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
łyżeczka masła
pół pęczka koperku
jajko
pół szklanki tartej bułki
sól, pieprz

sos:
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle i dodać do ziemniaków. Dodać drobno posiekany koperek, jajko i dwie łyżki tartej bułki, wymieszać i doprawić do smaku. Sos: Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dodać posiekane pomidory wraz z zalewą. Dusić, aż woda odparuje. Doprawić do smaku. Z masy ziemniaczanej uformować kotleciki i obtoczyć w pozostałej bułce. Smażyć na  złoto na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem pomidorowym.

Poleca także naleśniki z nadzieniem pieczarkowo-pomidorowym
ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka, 
1 szklanka wody, 
2 szklanki mąki, 
2 jajka, 
szczypta soli. 
Wymieszać mleko i jajka, powoli miksując dodawać wodę i mąkę. Odstawić na chwilę, jeśli trzeba dodać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Upiec naleśniki.

Nadzienie:
1 cebula, 
2łyżki masła, 
150 g pieczarek, 
150 g mozzarelli, 
4 łyżki śmietany, 
 50 g przecieru pomidorowego, 
pieprz, sól, bazylia,  
Cebule obrać, posiekać, usmażyć na maśle ( jeśli ktoś lubi można dodać czosnek).Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki, dodać do cebuli i udusić do miękkości. Dodać startą na tarce mozzarellę, śmietanę i przecier, doprawić do smaku. Rozsmarować na naleśnikach.
Naleśniki zwijać w rulony, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 10 min w temp. 180 stopni.



Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

4 komentarze:

  1. Pyszne przepisy, na pewno niektóre wykorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłodniałam :)
    Gdybyście nie miały pomysłu na następny kulinarny post to proponowałabym "śniadanie do szkoły".

    OdpowiedzUsuń